Als ondernemer fiscaal partnerschap aangaan, wat zijn de consequenties?

Fiscaal partnerschap is de regeling waarbij twee (of meer) personen gezamenlijk aangifte doen voor de inkomstenbelasting en daarmee dus fiscaal partners zijn.

Deze regeling is niet alleen van toepassing op particulieren zonder eigen bedrijf, maar ook op ondernemers, zoals zelfstandige ondernemers (zzp’ers) en Directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) van besloten vennootschappen.

In het kort

 • Fiscaal partnerschap houdt in dat je gezamenlijk belastingaangifte doet en heeft consequenties voor ondernemers.
 • Voordelen van fiscaal partnerschap zijn belastingvoordeel bij ongelijke inkomens, het delen van aftrekposten, gezamenlijke vermogensrendementsheffing, en gezamenlijke heffingskortingen.
 • Nadelen omvatten hoofdelijke aansprakelijkheid, mogelijk verlies van zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling, en complexere administratie.

Belastingvoordeel

De manier waarop je de gemeenschappelijke inkomsten verdeelt, kan van invloed zijn op de belasting en premie die je moet betalen of terugkrijgt. Iedere verdeling mag, als het totaal maar 100% is. Degene met het hoogste inkomen kan bijvoorbeeld de kosten aftrekken. Daardoor krijg je het grootste belastingvoordeel.

Wanneer fiscale partners?

Je bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap, of een samenlevingscontract.
Als je op hetzelfde adres samen woont, een van jullie beiden een (inwonend) kind heeft of jullie samen ene kind hebben.
Je samen bij het pensioenfonds staat aangemeld of samen eigenaar bent van de woning waar jullie wonen.

  Geen fiscale partnerschap? Dan ook geen toeslagpartners

  Belastingvoordeel bij ongelijke inkomens

  Een van de belangrijkste voordelen van het fiscaal partnerschap is het belastingvoordeel dat kan ontstaan wanneer er sprake is van ongelijke inkomens binnen het partnerschap. Ben je fiscale partners en verdient de ene partner aanzienlijk meer dan de andere, dan kan het fiscaal partnerschap leiden tot een lagere totale belastingaanslag. De hoger verdienende partner kan een deel van zijn of haar inkomen toerekenen aan de partner met een lager inkomen, waardoor het progressieve belastingtarief gunstiger wordt toegepast.

  Aftrekposten delen

  Ondernemers hebben vaak recht op verschillende aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. In een fiscaal partnerschap kunnen deze aftrekposten verdeeld worden tussen de partners, wat kan leiden tot een verlaging van de belastingdruk voor beide partners.

  Het heffingsvrije vermogen in box 3 is in 2023 verhoogd naar € 57.000 (was € 50.650 in 2022). Dit is voor fiscale partners dus € 114.000.

  Het kabinet wil schulden en vorderingen tussen ouders en minderjarige kinderen niet meer belasten in box 3. Dit geldt ook voor schulden en vorderingen tussen fiscale partners. Vanaf 2024 hoef je deze schulden niet meer op te geven aan de belasting. Het kabinet wil zo de belasting op vermogen beter verdelen.

  Gezamenlijke heffingskortingen

  Door fiscaal partnerschap kunnen partners gezamenlijk recht hebben op bepaalde heffingskortingen, zoals de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Dit kan leiden tot aanzienlijke belastingbesparingen, vooral als een van de partners geen of weinig inkomen heeft uit arbeid.

  Wel of geen fiscaal partnerschap?

  Bij het overwegen van fiscaal partnerschap moet je als ondernemer de volgende punten in gedachten houden:

  1. Inkomensverschil: Het belastingvoordeel van fiscaal partnerschap is het grootst als er een aanzienlijk inkomensverschil is tussen de partners. Als beide partners vergelijkbare inkomens hebben, kan fiscaal partnerschap minder voordelig zijn.
  2. Aard van de onderneming: Het type onderneming dat jij runt, kan van invloed zijn op de voordelen van fiscaal partnerschap. Voor een zzp’er met weinig kosten en een lage winst, kunnen de voordelen bijvoorbeeld beperkt zijn.
  3. Risicobereidheid: Het delen van financiële verantwoordelijkheid en hoofdelijke aansprakelijkheid kan een grote invloed hebben op jouw financiële situatie. Overweeg dus goed de voor- en nadelen voordat je de stap naar fiscaal partnerschap zet.
  4. Juridische structuur: De juridische structuur binnen jouw onderneming is ook belangrijk. Voor DGA’s van BV is fiscaal partnerschap niet altijd mogelijk of wenselijk vanwege de complexe regels met betrekking tot de gebruikelijk loonregeling.
  5. Huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden: Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, kunnen huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden van invloed zijn op de financiële verdeling tussen jou en jouw partner. Het is raadzaam om deze voorwaarden te laten beoordelen door een notaris voordat je het fiscaal partnerschap aangaat.
  6. Belastingadvies: Overweeg om ook professioneel belastingadvies in te winnen voordat je de stap naar fiscaal partnerschap zet. Een belastingadviseur kan je helpen de financiële implicaties volledig te doorgronden en de beste beslissing te nemen op basis van jouw specifieke situatie.

  Bron: www. dezaak.nl

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Scroll to Top